2007. november 26., hétfő

Megint nagyobb a füstje, mint a lángja

Ahogy nézem, amekkora hévvel beléptek emberek, nekidurálva magukat, fülön ragadva az Avana korábbi tagságát, elnökségét, hogy na most aztán reformálunk, mi lett az eredmény?

Azon kívül, hogy Odo-t felkérték zsűritagnak, gyakorlatilag semmi lényeges változás nem történt.

De mivel csak partvonalról bekiabálónak érzem magam - és ezt most már nem is bánom -, a jövőben több szót nem is vesztegetek a Zsoldos-díjra. Igazából csak azt bánom, hogy nyár végén megírtam azt a bizonyos szabályzatot, amit a külföldön jól működő Hugo-díj mintájára készítettünk. Ez lesz a javaslatom jövőre is, meg azután is, meg azután is... Ejgen, nagyon bízom a reformokban. Az Avana elnökségének bőven megindokoltuk, miért. Válasz nem jött rá.

Ja, és ne, ne mondja senki, hogy az itthoni szekértáborozósdi, klikkesedések miatt egy széleskörű, szavazáson+értékelésen nyugvó rendszer nem működne.*
Mert 1. mindig, minden korban, minden alkotóközösségben, bármekkora is az, megvoltak az ellentétek, és ez a jövőben is így lesz, és amúgy is, szerintem ez nem csak magyar sajátosság (aki nem hiszi, járjon utána mondjuk Hemingway Vándorünnep c. regényében),
2. éppen hogy van hazai példa is arra, hogy működik egy pusztán szavazáson alapuló díjazás. Tessék megkérdezni Rorimackot a képregényes Alfabéta-díjról.

Anélkül, hogy mindenféle buta összeesküvés-elméletet gyártanék, nyilvánvalóan vannak páran, akiknek ez a mostani rendszer tök jól megfelel.

Szóval szerintem meg lehetett volna próbálni, legalább kísérletképpen. A rendszer folyamatában évről évre finomítható; és lassan, lassan talán feloldott volna bizonyos ellentéteket is.*A zsűrizés elvetésével - akár puszta, drasztikus létszámemeléssel - ki lehetett volna fogni a szelet a hangoskodók vitorlájából, és mindenféle honlapok kritikusait, kiadók szerkesztőit, és legfőképpen írókat lehetett volna bevonni az értékelésbe. Megugrott volna a regényekre adott visszajelzések száma, ami ma hiánycikk; és bár semmi sem garancia semmire, én pl. sokkal jobban örülnék egy olyan díjnak, amiről tudom, hogy nem öt-hat, megkérdőjelezhető hozzáértéssel bíró ember ítélte oda, hanem a szoros értelemben vett szakma.
(És még egyszer nem fejtem ki, mi bajom a jelenlegi ún. bírálatokkal.)

Nincsenek megjegyzések: