2007. december 3., hétfő

Pár gondolat az Erato antológiáról

A DV második novellaíró pályázatára - én legalábbis úgy gondoltam - olyan műveket vártak, amelyekben nem csak díszlet a jól megírt szexjelenet, hanem mozgatórugó, központi elem, amit ha kiveszünk, nem működne a történet.


Kétség kívül az első akadályt jól vették a szerzők, a szexjelenetek nem váltak unalmasan, öncélúan pornográffá, de nem is lett belőle nyálas-hősszerelmes enyelgés. Mégis, szerintem épp a lényeget nem sikerült hozni: hogy alapvetően ne csak kellék, díszlet legyen a szexualitás és az érzékiség direkt ábrázolása.

A másik gondom az volt, hogy szerintem a novellák többsége egyszerűen átlagos, középszerű és kiszámítható. Akadt olyan is, amit nem értettem, miért került be a kötetbe; néhány írás alapötlete pedig hiába volt nagyon klassz, a végén mindig úgy éreztem, nem kaptam meg azt a plusszt, ami bizony benne rejlett, csak valamiért nem tudtak elég mélyre ásni érte az írók.

Szóval az Erato antológia alapvetően csalódás volt számomra, amellett, hogy akadtak azért írások, amelyek kifejezetten tetszettek. Mindenképpen fénypontja László Zoli novellája (Mélyebb rétegek), még ha itt sem éreztem _annyira_ központi elemnek a szexualitást; mégis minden a helyén van, a befejezés pedig különösen tetszett. Onsai (K. Varga Beáta) fürdőkádas novellája (Nyolc négyzetméter a világ) meg a kötet azon kevés írásai közé tartozik, ami végre humoros, és nem durván negatív. Jól ábrázolja a szokatlan szereplők látásmódját, és végig áthatja az az érzékiség, amit ha levennénk belőle, már nem ugyanaz a történet volna, és nem is működne nélküle igazán.

Kíváncsi leszek, ír-e még ki a Deltavision újabb pályázatot, és ha igen, milyen témában. Az Eratót én egy kicsit elhibázottnak tartom, és mérföldkő ugyan nem is lett belőle, útkeresésnek jó.

1 megjegyzés:

Bejja írta...

lol az a borító....na már nem is mondok semmit!! :D :D levetkőztették az előző figurákat? :D :D bocsánat..ma ilyen napom van:)