2008. február 12., kedd

155 ezer K*

Kb. ennyinél tartok most. Jó érzés, főleg, hogy most azt hiszem, kicsit könnyebb szakaszhoz értem "második" első regényemben. (Azért "második", mert a legeslegelső gyökeres átírásáról van szó. Akarom mondani, tulajdonképpen egy új regényt írok.)

Űropera, ezt már biztosan látom, bár nem igazán abból a szuperhősös vonulatból. Érzem a Solaris, érzem A feladat hatását, ami azt hiszem, áldásos, tekintve, hogy "első" első regényem írásában meghatározó élmény inkább a SW volt... Na de ki nincs ezzel így? (:D)

Na jó, biztos akadnak, akik nem...

Írás közben arra is rájöttem, hogy regényt írni korántsem olyan egyszerű dolog, mint azt az ember képzeli. Így aztán mindig csodálkozom, másoknak milyen könnyedén megy, milyen egyszerűen jelenti be, hogy (új) regényén dolgozik, s azt megírja nem egész egy év, fél év, sőt rövidebb idő alatt, aztán rögvest kiadják. Én meg csak ámulok, bámulok, és végül arra jutok, hogy vajon mi okom van sietni? Miért volna mérvadó mások tempója? És... vajon nem megy-e a minőség rovására az a nagy sietség?

Persze a piszmogás sem jó, de ha belegondolok, tavaly augusztus 28-án kezdtem, a magam szabta határidő pedig ez év július 12-e. (Ekkor indulunk a Caminora ugyanis.) Eddig tehát meg kéne írni az első változatot; ezután másfél hónapig nem nyúlok hozzá, s ősztől fogva lehet kezdeni az igazi szerkesztést. Ez is legalább fél évet fog igénybe venni, ami azt jelenti, legkorábban jövő ilyenkor nézhetek a szövegre igazán formálódó regényként. Mindeközben többet tanulok, mint bármely írókörben - ugyanakkor azt is tudom, egyáltalán nem volt elvesztegetett idő az a három év a Delta Műhelyben. Sőt. Rájöttem, hogy hosszú távon kell gondolkodni, nem lehet egyik napról a másikra akarni valamit (jelen esetben az íráskészség fejlődését).

Azért néha jó volna tudni, hol végződik a főpróba, s hol kezdődik az előadás. De azt hiszem, ez a szép benne. Élvezem.

*Mint karakter (:D)

2 megjegyzés:

Kavics írta...

Szerintem lassan elkezdhetsz vágni, mert a 155 000 Kbyte az már majdnem 6000 oldal :D

sezlony írta...

Egyetértek, nincs értelme rohanni, fontosabb, hogy a végeredmény a lehető legjobb minőség legyen (amit az adott időszakban meglevő tudásunkkal és a témának leginkább megfelelően el tudunk követni).