2008. február 27., szerda

Budapest, Budapest de csodás...

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de mostanában valahányszor felruccanunk Budapestre (a messzi vidékről, höhö), az a benyomásom támad, hogy a város egyszerűen... rohad. Kívül-belül. Ezt nem csak az elolvadt hó alól hirtelen felszínre bukkant szeméthalmok miatt gondolom így, de azért nagyban hozzájárul a nem épp felemelő látvány.

Sajnos nem tudok jobb szót rá, és nyilván a folyamat sem mostanság indult, csak most ez valahogy összegyűlt bennem. Azt mindig éreztem, hogy nem egészen emberbarát illetve -léptékű a főváros. Ami azért is furcsa, mert - az annyival azért nem kisebb - Prágában, sőt Rómában is könnyebben elmászkál az ember, és nem jön vele szembe annyi hajléktalan, koldus, vagy egyébként rosszarcú figura, hogy önkéntelenül is a Blahán történt késelés jusson az eszébe. Furcsa, de egy ideje már nincs meg az a biztonságérzetem, mint Pécsett.

Persze lehet, rémeket látok, mégis, a lelkem mélyén örülök, hogy nem ott élek.

Pedig Budapest szép. Lenne. És nem hiszem, hogy ezt az egész rohadást kizárólag a politikára kell fogni, meg a rossz gazdasági helyzetre, meg a fatökű BKV-ra, meg a tudom is én mire... Ezek is benne vannak, persze, sőt... Csak valahol az átlagember fejével is gond van (és ez a vidéki nagyvárosokban sincs sokszor másképp), hogy talán nem kéne eldobálni a szemetet, csak mert mások is azt teszik; nem kéne azonnal a buszsofőrnek ugrani, mert elbambult az éjszakai járaton és véletlen kihagyott egy megállót... előfordul, és kész. Vannak dolgok, amiket nem lehet a közterület fenntartókra meg a rendőrökre bízni, a városért az ott lakóknak is tenni kell. Ha ez abban merül ki, hogy nem dobok el semmit, hanem elviszem a legközelebbi szemetesig, akkor abban. Csak valahogy mostanság senki nem akar kényelmetlenséget vállalni. Öt méterrel többet megtenni.

Akiben túlteng a tennivágyás, hamar feladja, mert látja, hogy a környezetében nincs meg. Akkor minek az egész? Pedig azt hiszem, valahol el kell kezdeni, különben tényleg düledező rommá lesz a város. Mondom én ezt vidékről, "páholyból".

3 megjegyzés:

brainoiz írta...

szerintem teljesen jó látod. hullik szét az egész.

Srakker írta...

Budapest már csak messziről és napfénynél szép, egyes helyeken.

Drótsáska írta...

Our city. :buszke: