2010. szeptember 1., szerda

SF EU

Tök jó, hogy letölthetők a Galaktika régi számai, én pl. sosem jutnék hozzájuk, így viszont apránként átrágom. A 2. számban elsőként olvasható novellát - Bradbury - nem ismertem, de friss, mintha tegnap adták volna ki (igaz, nem is SF), ugyanakkor Wyndham Túlélni c. történetének nem tett jót az idő (nem élte túl? :D). A kiadványban lévő esszék, ismertetők is érdekesek, mindben ott van az a kötelező egy-két, a szokásos szófordulatokkal megírt üres bekezdés vagy mondat, afféle biccentés a hatalom felé, majd folytatják a szöveget, mintha mi sem történt volna.

A 121. oldaltól kezdve Kuczka élménybeszámol - figyelem - az első EuroConról. Ki gondolta volna, hogy már 1972-ben megfogalmazódott:

- hol van az európai science-fiction?;
- az ún. "világkongresszusokon" csak amerikai műveket díjaznak;
- az amerikai, vagy az azt utánzó (sic!) európai science fiction többsége ponyva; /A folytatást is beidézem, mert az viszont egészen mókás: "az imperializmus, rasszizmus, gyarmatosítás ideológiáját terjeszti, lényegében fasisztoid termék" (WTF?)/
- díjazzák és ismerjék meg egymást az európai szerzők; (Európa vs. USA/angolszász területek?)

(A rendezvényen mindenki ott van ám: "filmesek, festők, zenészek, írók, kiadók, kritikusok, irodalmi ügynökök, szerkesztők, illusztrátorok és olvasók, rajongók, autogramgyűjtők, világcsavargók, polgármesterek, tudósítók és fel-felvillanó készülékeikkel a fotósok").

- angol nyelvű tájékoztatót vitt a magyar küldöttség, és azt osztották szét, feltételezem, külön standjuk is volt; este fogadások és viták, de nagy egyetértés: csináljunk európai magazint, antológiákat és csereszámokat, nemzetközi elméleti folyóiratot(!);

Kuczka állítása szerint a korabeli külföldi SF orgánumok rendszeresen beszámoltak a hazai SF-ről, most egyet tudunk, ma ilyen nincsen, legfeljebb amikor Hanna ír egy cikket a World SF Blogra (vagy átveszik Mihaleczky Péterét)...

Azt pedig látni kell, hogy a díjakat már akkor is bemondásra (megjelenésre) osztották, tessék: "A kongresszus elnöksége nehezen döntött a díjak odaítéléséről. Hosszas megbeszélés után végül is úgy határozott, hogy két csoportra osztja a díjazásra javasolt kategóriákat. Egyik csoportban szerepeltek azok a műfajok, melyeket nyelvi nehézség nélkül lehetett megítélni (...), a másik csoportban - főleg az irodalmi alkotásoknál - az elnökség elfogadta az egyes országok javaslatait."

Ez szép és jó, itthon már akkor is rá lehetett ütni a plecsnit a kötetre, hogy mittudomén, Európa Díjas szerző, vagy ilyenek, de értelme szerintem már akkor sem volt (csak kiadói, marketing szempontból, és csak egyeseknek, akik fizetik a saját útjukat a rendezvényre). Mert ez a különbség az imperialistarasszistafasiszta amerikai világkongresszusok és az ottani díjakhoz képest. Ott elolvassák a jelölteket, mielőtt honorálják a teljesítményt. Ez nem kritika (na jó, az is), hanem tény. És nem valaki, vagy valakik ellen szól. Az út - elvileg - mások előtt is nyitva áll, nem igaz?

Egy biztos: az európai SF irányait, nehézségeit (melyben akarva-akaratlanul mi is osztozunk) már '72-ben nagyon jól látták. F.Tóth Benedek, sheenard és Merras beszámolóit olvasva pedig én csak azt jegyzem meg, hogy világosan látszik a külföldiek - elsősorban szomszédaink - érdeklődése a magyar SF iránt. És ez jó, mindennél jobban jelzi, hogy kell egy angol nyelvű honlap, a horvátoknak már régóta van. Nem is csodálkoztam egy percig sem, hogy a zágrábi EuroCon honlapját is igen hamar összedobták.

Jövőre a messzebbi Stockholmban lesz a találkozó, míg 2012-ben Zágrábba sokkal könnyebb eljutni. Ha hűek akarnánk maradni a '72-es trieszti Kuczka-féle küldöttséghez, minimum kellene:

- több angol nyelven előadni hajlandó személy a magyar SF-ről, lehetőleg objektíven;
- szórólapszerű ismertető a magyar SF-ről, természetesen szintén angolul;
- valami powerpointos vetítés (szintén előadás formában) mondjuk magyar SF-F alkotók munkáiról (de ki válogatná? És milyen szempontok szerint?);
- angolra fordított, rövid, ámde külföldinek is értelmezhető magyar SF-F novellák;
- mutatóba magyar nyelvű könyvek, kiadványok, magazinok és mindehhez nem csak mutatóba
- egy többfős küldöttség jó előre leszervezve, a horvátokkal egyeztetve (programba illesztve - én szinte biztos vagyok benne, hogy nem utasítanák el). Kellenek bele írók, szerkesztők, kritikusok, kiadók(!) képviselői, akár egyszerű rajongók, de szervező is, aki megnézi, miként is működik a SFeraKon. (És igen, mindehhez most kellene elkezdeni a munkát.)

Mert hogy tudni kell ám, nem merő véletlenségből lesz az EuroCon Zágrábban, és nem véletlenül áprilisban. Az EuroCon - nem csak az általam látott képek tanúsága szerint - kb. kap két-három termet a zágrábi SFeraKonon! A horvátok NEM A SEMMIBŐL szervezik meg az európai találkozót. A SFeraKonon kb. 800-900(!) ember mocorog (és még mindig hol van ez a létszám a képregényesek, animésok találkozóihoz képest), hasonlítsuk már ezt össze a mi HungaroConunkkal! Még ha összevonnánk az Intergalaktika találkozót, a Szíriusz Napokat és a HCont, NEGYEDAKKORA RENDEZVÉNYÜNK SEM LENNE, mint a SFeraKon. Ez nem fanyalgás, ez realitás.

Évek munkája kell hozzá, mert nálunk az alapok jelenleg hiányoznak (van pl. állandó, nagy SF rendezvényünk a fővárosban, hmm?). De ha már van törekvés, és megfogalmazott cél, akkor talán ideje szintet lépni. Mert az a helyzet, hogy van nekünk - sajnos nem évente - egy rendezvényünk, ami hozza a SFeraKon szintjét (és mellesleg 80%-ban a témáját is). Találjátok ki, melyik honlapról beszélek. Éppen emiatt nem nekünk, a remekül szeparálódott és önmaga berkeiben is darabokra hulló magyar SF közösségnek kell siránkoznia, hogy senki sem tud szervezni valami jót, ütőset (miközben NEM IGAZ, hogy csak 20-an vagyunk, ez kérem, csak a blogolók és hozzászólni hajlandók kb. létszáma), hanem nekünk kellene nyitni (lesz, aki szerint megalázkodni) más körök előtt.

Nem tudom, milyen mélyre kell ehhez ásni a csatabárdokat.

Nincsenek megjegyzések: