2011. február 24., csütörtök

Döntésképtelenség

Az előadáshoz muszáj elrettentő példákat is válogatnom. Neten, kiadott könyvekben egyaránt turkálok, beleértve a saját írásaimat. A gondom majdnem mindegyiknél (nyilván a sajátjaim kivételével) ugyanaz. Egyszerűen nem tudom eldönteni, humorherold akart lenni, vagy véresen komoly.

Ha már itt tartunk, azt sem tudom, egy adott írásra nézve a két lehetőség közül melyik a rosszabb.

Netre felpakolt írásnál könnyebb dolgom lehet, ha esetleg kommentek érkeztek a novellára, mert azokból kiderülhet, hogy az író viccnek szánta-e vagy komolyan gondolta, amit írt.

4 megjegyzés:

onsai írta...

Biztos örülni fognak a szerzők... :)

Jud írta...

Egyrészt kétlem, hogy ott lesznek, másrészt az az érdekessége a részleteknek, hogy sokan elkövetik a kiemelt hibákat, mondhatni egy kaptafára készülnek, tipikusak. Néha még a szóhasználat sem variálódik.

Egyébként a napokban egy olyan párbeszédre alig ismertem rá, amit hat éve írtam. (Majdnem őszinte, ámde téves meggyőződéssel letagadtam, hogy én követtem el. :D) Úgyhogy nem esküdnék meg rá, hogy rá fognak jönni, honnan vannak az elhibázott példák.

Más kérdés, ha majdan felteszem netre az előadás szerkesztett változatát, és akkor kopipészt révén mindenki rákereshet a szövegrészletekre. :D

onsai írta...

Lehet, bölcs lenne nem feltenni.

Amúgy bármilyen regényt a kézbe veszek, mindegyikben vannak problémás részek. Még a legjobb szerzőknél is. Ez most csak eszembe jutott, nem vág annyira ide.

Jud írta...

Még nem tudom pontosan, miről állítok össze előadást, főleg, hogy az időkeretről sincs még infóm, de az biztos, hogy valamiféle szerkesztett változatot - a Hogyan írjunk szinopszist?-hoz hasonlóan - fel fogok tenni.

Bárki, aki ír, és valaha valamit közzétesz, annak tudnia kell, hogy idézhetik, akár elrettentő, akár követendő példaként.
Ennyi erővel bölcsebb volna kritikákat sem feltenni a netre, nem igaz?

Az, hogy a legjobbaknál is vannak gyengébb részek, persze, és olykor a kiragadás lehet öncélú, és az is igaz, hogy ami az írások 90 %-ában nem szerencsés (hibás), lehet, hogy a maradék 10 %-nál működő ötlet lesz - ezt is figyelembe veszem, amikor példákat hozok.