2011. február 14., hétfő

Kompenzáció

Tavaly - számtalan okból - nem jutottam el a Conra, idén több fronton "kompenzálok". Felkerült a netre a program(terv), az írástechnikai előadást biztosan Monica Wood Description (The Elements of Fiction Writing - tenksz tu Hanna) c. könyve segítségével/alapján tartom, de hogy konkrétan miről, azt még nem tudom pontosan. (Megfordult a fejemben, hogy valami sokkal provokatívabb témát válasszak, de azt majd inkább kiblogolom).

Az említett, angol nyelvű könyvben nem csak a leírásról, de sok más írói fogásról is szó van, Wood érinti a párbeszédeket, a "mutatás-mesélés" alkalmazását, előrevetítést és visszatekintést, és még sorolhatnám. Nem mindegyik hatott megvilágosodással, viszont nem árt az ismétlés, és új dolgokat mindig lehet tanulni. Kíváncsi leszek, hány embert fog ez érdekelni. (Igyekszem azért érdekfeszítőre alakítani az előadást sok-sok példával).

A kiállításról sem tudok még közelebbit, tehát azt sem, pontosan mennyi képet viszek, és melyeket - majd próbálok a "sci-fisebbek" közül választani. A program első pillantásra szinte kivétel nélkül érdekel, és szerintem üdvözlendő, hogy a sci-fihez vajmi kevéssé köthető ufológiai (van ilyen szó?) ill. ezoterikus előadások idén elmaradnak...

Életemben először nevezek a Zsoldos-díjra. Egyszer, régen, az első, Új Galaxisban megjelent novelláimmal lehet, hogy már megtehettem volna, de nem jutott el hozzám az információ. Nem mintha különösebb értelme lett volna benevezni a zsengéimmel. Van, akik szerint az idén nevezett történetek listája sovány, sőt, a regények szerepét az eddig vagy ide, vagy oda nevezett kisregények veszik át. 

Talán az Avana megtehette volna, amit a Galaktika is: a szerzők különösebb megkérdezése nélkül benevezik az Arcképcsarnokokban megjelent novellákat (végülis ez volt a "burkolt" cél, amikor 500 példányra tornászták a fanzint, nem?). Vagy esetleg kör e-mailben megy a felhívás a pályázati kiírásra, nem tudom. Szerintem némelyik szerző, aki esetleg fél-egy éve írt az egyesület novellapályázatára, nem is biztos, hogy tudomással bír a Zsoldos-díj létezéséről, a nevezési lehetőségről. A zsűri mondjuk jobban jár, mert nem kell annyit elolvasnia, ugyanakkor a magyar SF állásáról így is eléggé valós képet kapunk majd - hogy milyet, azt majd ki-ki eldönti olvasás útján.

A Con valóságos SFmag találkozó lesz a szerkesztőség tagjainak, úgyhogy már csak ezért is várom. Azt nem ígérhetjük meg, hogy nem sétálunk keresztül az Avana közgyűlésen kezünkben gyöngyöző, hideg sörrel, mint két éve.

Hannával nem bízzuk a véletlenre a gasztro-élményt, már ma kinéztünk két helyet, ahová beülünk. A neten rákerestem, a Frei Café továbbra is megvan, úgyhogy oda biztosan megyünk sütizni! (Főleg, hogy a helyszín szomszédságában található).

Nincsenek megjegyzések: