2011. március 15., kedd

E-Zsoldos

Ezúttal nem a díj hipotetikus e-book kategóriájára gondolok, hanem arra, hogy mostantól e-formában kapható Zsoldos Péter trilógiája.

Legjobb tudomásom szerint eddig ingyen letölthető volt a Mek-ről, de nyilván némi jogi csűrés-csavarást követően most már kizárólag pénzért lehet hozzájutni (legalábbis az egyszeri letöltőnek, ill. legalábbis annak, aki már nem töltötte le korábban annyiszor, amennyiszer akarta). 

Minek fizetőssé tenni valamely, korábban e-formában ingyen hozzáférhető könyv letöltését? Ilyen iszonytató a kereslet Zsoldos e három regénye iránt? Különösen az e-bookok iránt érdeklődő - egyelőre valószínűleg szűk - közönség körében? Nem mellesleg antikváriumban 400-600 Ft-os darabáron simán hozzá lehet jutni ezekhez (igen, a kézzelfogható, lapozható, polcra is kitehető változathoz), és ekkor még mindig bőven az elektronikus kedvezményes(!) ár alatt leszünk.

11 megjegyzés:

adeptus írta...

Én azt nem értem, hogy ha a Vikinget meg a Távoli tűzt levetették, Az utolsó kísértést miért nem? A dolog egyébként azért is bosszantó, mert a MEK-en szerkeszthető formátumban is hozzáférhető volt a szöveg.

adeptus írta...

Hirtelen egy különbséget látok: a másik kettőt kiadta a Scolar a 2000-es évek elején, ezt nem.

Raon írta...

Hol lehet 4-600 forintért megvenni ezeket? Linket, címet, azonnal. Én speciel a vikinget évek óta nem tudom beszerezni sem, nemhogy ilyen óccsóért.:)
Az, hogy a mekes ingyenes anyagból pénzt csinálnak, egyértelműen nem oké, de persze tökéletesen illik a manapság uralkodó értékdegenerált, beteg üzleti személethez.

Jud írta...

Adeptus: a Scolar volt és a 2000-es évek eleje? Én pár éve borzalmas borítóval láttam őket egy pesti könyvesboltban, nem tudom, ugyanaz-e, akkor az friss kiadásnak tűnt.
Raon: Szegeden, a Szukits-féle antikvárban mindig láttam Zsoldos-regényt, ha nem pont ezt, akkor mást.

adeptus írta...

Ők lennének azok:
http://scolar.hu/index.php?site=search&searchString=zsoldos

Azt is el tudom képzelni, hogy nekik tűnt fel az e-kiadás és arról jutott eszükbe, hogy leszedetnék. Ronda húzás, akárki tehet róla.

Attila írta...

"Azt is el tudom képzelni, hogy nekik tűnt fel az e-kiadás és arról jutott eszükbe, hogy leszedetnék."

Nem, utánakérdeztem, egész konkrétan az sfportálos e-könyvek kapcsán történt a leszedetés.

Jud írta...

Adeptus: hmm, én valami zöld borítóra emlékszem. De lehet, hogy ezek voltak, nem tudom.

Abdul írta...

nem közvetlenül a témához.

Raon: vatera.hu, keress rá a címre, 2790 ft + ptkg (5-600 ft).

Merras írta...

Sziasztok,

mivel már felmerült másutt is a dolog, ezért másolok egy korábbi választ - ennél többet nem tudunk hozzáfűzni az ügyhöz. (Talán csak annyit, hogy ha történik egy, a jogtulajdonos engedélye nélküli közlés, amit nem mi követtünk el, akkor ne mi vagy a jogtulajdonos legyünk már a rosszfiúk a történetben.)

***

Hiába voltak / vannak agyonhivatkozva, ha egyszer a jogtulajdonos engedélye nélkül történt a publikálás. Nyilván a Wikipédia szerkesztők abból indulhattak ki, hogy ami a MEK-en fent van anyag, az egy hivatalos, jogos közlés - a MEK saját nézőpontjából nézve ez egyébként a notice & takedown elvvel kiegészítve még igaz is lehetett.

Azonban a tény tény marad, tavaly év végén mi (és amúgy két másik e-kiadásban érintett cég) voltunk azok, akik először megkeresték a jogtulajdonost a könyvek elektronikus kiadása kapcsán, a MEK soha nem kért és nem is kapott engedélyt a Zsoldos életmű publikálására a jogtulajdonosoktól.

Az én személyes véleményem szerint a MEK fontos és felbecsülhetetlen munkát végez az irodalmi értékek megőrzése végett - éppen ezért, amint pl. az OSZK DK elfogadja a regisztrációnkat, akkor a kötelespéldányokat megőrzésre fel is fogjuk tölteni az OSZK zárt rendszerébe.

Ugyanakkor az is egy fontos része az e-kiadásnak, hogy a MEKes és egyéb könyvtári felhasználások is a jogtulajdonosokkal és kiadókkal egyetértésben, a jogtulajdonosok előzetes hozzájárulásával történjen. Bízom benne, hogy abban nincs vita köztünk, hogy a jogtulajdonosok egyetértése, beleegyezése szükséges feltétele bármilyen publikálásnak... amely beleegyezés jelen esetben hiányzott.

Bár egyébként nem szerencsés, hogy vannak kérdéses jogviszonyú szövegek a MEK-ben, ez a probléma azt gondolom, nem kellett, hogy újdonság legyen eddig sem. Ennek a problémának jobb feloldása szerintem sem lehet, mint a notice & takedown - a másik út (csak a 100%-ban tisztázott szövegek maradnak fenn a MEK-en, a többi elzárásra kerül) szerintem is aránytalanul nagy kárt okozna.

Ha van arany középút, akkor szerintem most van itt az utolsó pillanat kitalálni, hogy mi az - ahogy terjednek az e-könyv olvasó eszközök, és eladhatóvá válnak az e-book kiadások is, úgy egyre gyakrabban fel fog merülni az ilyen típusú probléma a sci-fi területen kívül is. Az nyilván nem megoldás, hogy "ami ingyen fent van amúgy engedély nélkül a neten, az maradjon is ingyenes is, meg legális is".

Merras írta...

Illetve még egy gondolat:

"Minek fizetőssé tenni valamely, korábban e-formában ingyen hozzáférhető könyv letöltését?"

A tavaly kiadott könyveink egy része pdf vagy doc formátumban már elérhető volt warez ftp-ken meg torrent oldalakon - mégis úgy tűnik, hogy volt értelme legális, a jogtulajdonosokkal egyeztetett, jó minőségű e-book formátumokat kiadni. Azt gondolom, hogy a Zsoldos-életmű kapcsán sincs többről vagy kevesebbről szó - az, hogy volt egy engedély nélküli kiadás, az nem lehet gátja annak, hogy normalizáljuk és legális formában adjunk ki könyveket.

Jud írta...

Merras, köszi az infókat.

A MEK álláspontját nem ismerjük, mármint hogy tényleg jogtalanul volt-e ott fent az anyag, mert ha igen, akkor kérhették volna az örökösök már hamarabb is, hogy vegyék le onnan (függetlenül e-publikálástól) az illegális tartalmakat, másrészt nem tudom, vajon a maradék Zsoldos-könyvek is jogtalanul vannak fent?

Egyébként mindebből is látszik, hogy az e-olvasók elterjedése mindent meg fog változtatni.