2011. június 1., szerda

A magyar sci-fi hava

Ahhoz képest, hogy közeledik a nyári uborkaszezon, nincs hiány fantasztikus és más pályázatokban. Június a magyar sci-fi hava lesz, Hungaroconnal, olvasói véleményekkel, kritikákkal, spekulációval, és szerintem a blogoszféra is meg fog élénkülni.

Az LFG-n olvasható "A harcok véget értek" c. novellapályázatunk értékelője - többen kérték a pályázók, hogy mondjunk konkrét véleményt, instrukciókat, magyarázzuk meg, miért nem őket választottuk. Nos, ilyen a szerkesztői agyműködés: szubjektív. Csak a főbb hibákat emeltem ki, és összeszedtem némi érdekességet is.

Felkerült az új pályázatunk is "Mágia-maffia" mottóval, ez már hosszabb határidejű, gyakorlatilag itt az egész nyár, hogy a szerzők papírra vessék az ötleteiket, és azt hiszem, ilyen témájú pályázat még nem volt a hazai SF-F életben. "Tartok tőle", sokkal több írást fogunk kapni, mint előzőleg.

Az SFmag meghirdette a Fantasztikus kéziratok éjszakáját. Ilyen sem volt még, és ha kezdő lennék, valószínűleg kapnék az alkalmon, mert ritkán van mód IRL eszmecserére, kapcsolatépítésre, amire július 2-án Budapesten kerül majd sor. (Én valószínűleg nem leszek ott).

Itt pedig érdekes eszmecsere van alakulóban arról, hogy vajon nem gáz-e, ha egy pályázaton pénzt kérnek a szerzőktől? A kutya alighanem ott van elásva, mi nincs benne a pályázati kiírásban, azaz mi vár a győztes szerzőre, további önrész befizetése? Semmi honor, miközben lefoglalják a jogokat öt évre? Utóbbi azért már regénynél különösen problémás. Így is szomorú, hogy a szerzők általában véve szinte bármely hazai SF-F kiadvány esetében elfogadják a megjelenésért cserébe, hogy nem jár pénz a munkájukért, legfeljebb néhány tiszteletpéldány. A nevezési díj önmagában még nem feltétlenül probléma, hiszen különösen az amatőr kiadványok kénytelenek ilyen módon megoldani a megjelentetést, és a kockázat abban van, beérkezik-e elég nevezés és vele pénzösszeg.

A nevezési díjak általában jelképes összegek, tehát igazi visszatartó erőt nem jelenthet, ennek ellenére, amíg sok más ingyenes pályázaton indulhatnak a szerzők, valószínűleg inkább azokat fogják választani. Főleg, ha a vége mindkettőnek ugyanaz: megjelenési lehetőség honor nélkül, legfeljebb tiszteletpéldányért. 

Hogy ez baj-e? Nem tudom. A finneknél az összes kiadvány így működik, nekik nincs Galaktikájuk sem, mégis kitermeltek nemzetközi szinten ismert szerzőket. A lehetőség tehát elvileg nálunk is adott.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, erre a pályázatra csak összehozok valamit! Tetszik ez a párosítás.
A fizetős pályázatokkal kapcsolatban az a véleményem - és lehet, hogy túl sokat vagyok az üzleti szférában -, hogy az író nem kevés időt öl bele egy regénybe, és ha a megjelenésért még neki kell fizetnie, akkor valami nagyon nem stimmel. Szigorúan üzleti szemmel nézve a regény egy termék, amiért a kiadónak nyeresége lesz jó esetben. Ha meg nem, hát nem jött be, ez van, de attól még a beszállítónak (írónak) fizetni kell. Mondom én, aki sose kapott pénzt egy írásáért sem :) Meg persze nem élünk ideális világban :)

raves

onsai írta...

Tényleg pezseg most a sci-fi élet. Van még előszefantor is, meg intergalaktika találkozó.

A fizetős pályázatokkal elvből nem értek egyet.
Viszont Szabolcs munkásságát pár éve már udvarias távolból figyelem, és pozitív a benyomásom. Biztos nem él vissza a pénzekkel, bármivel.
A kérdés inkább az, hogy a kiadvány majd hány pld-ben jön ki, illetve bekerül-e a nagy kereskedői láncokba. Ha nem, akkor egy újabb magánkiadás, melyet rokonok, barátok vesznek meg. Nem tudom, ennek mennyi értelme van.