2011. július 13., szerda

A magyar SF lassú forradalma

A HungaroCon óta sem csitul a kérdés az online magyar SF életben, van-e baj a magyar SF-el, és ha igen, micsoda? A viták fel-fellángolnak, időnként az online vitákban egyébként részt nem vevő emberek is hallatják az álláspontjukat.

Mondanak sokfélét. Mint: a magyar SF lépést tart a korral. A magyar SF az angolszász hagyományokat majmolja - és ez jó/nem jó. A magyar SF megállja a helyét nemzetközi összehasonlításban. A magyar SF sem irodalmi eszközeiben, sem ötleteiben nem veheti fel a versenyt más kortárs kiadványokkal. Egyébként meg magyar égre magyar UFÓ-t.

Bizonyára vannak félreértések. Meg nem értések. Talán hitvita az egész. Példákat vég nélkül lehetne sorolni pro és kontra. De felesleges.

A magyar SF is végig fog rajta menni. Apránként. A cyberpunkon, a feminizmuson, a new wave-en, az SF meghatározásán és a meghatározások elvetésén, a hard SF-hez visszataláláson - hogy aztán újra elveszítsük és megint rátaláljunk -, a valódi, sziporkázó ötletekkel teli űroperák korszakán, meg a többin. Másként, máshogyan, és mégis olyan furcsán hasonlóan, mint odakint, azokban a távoli, súlytalan országokban, de meg fog történni.

18 megjegyzés:

Attila írta...

Nem fog végigmenni semmin és nem lesz semmiféle forradalom. Nem azzal van gond ugyanis, hogy a hazai szerzők nem tartanak lépést a korral. Illetve ezzel is gond van, emiatt a jelenlegi békasegge szint. De a változatlanság, meg az állóvíz nem ezért van.

Jelenleg a hangadó, pezsgő, egyesületeket alapító stb szerzők döntő része számára nem annyira az írás, a saját eszközeinek fejlődése, vagy a mű maga a fontos, hanem az írói lét megélése.

Amikor meginterjúvolják egymást a haverokkal, amikor találkozón lehetnek, amikor begyakorolják az Írói Pózokat a fotókhoz, meg amikor Bohém Írói Sálat vesznek fel a tescós zakó felé. Életpótlék. Épp ezért képtelenek kezelni a kritikát, hiszen azt nem a művükre való reakcióként, hanem a légváraik elleni támadásként élik meg.

Erre ráerősít a hasonló irányból érkezett szakmay elit - például zsp zsűri -, akik szintén boldogok, hogy szakértőnek nézik őket, meg évente egyszer-egyszer komolyan is vannak véve, a két csoport összeborul és boldogan élik a kis gittegylet-világukat.

Ezzel nincs semmi baj, mert mindenkinek kell némi sikerélmény az életben, de amíg nincsenek megkerülve és figyelmen kívül hagyva, hogy végre az elvégzett munka számítson, itt a büdös életben nem lesz értékelhető hazai SF, csak az alsó-középkategória önfényezése és ünneplése.

Andras Kanai írta...

Nagyon tetszik ez a higgadt, optimista hang. Valahogy én is így látom a helyzetet.

adeptus írta...

Nem hiszem, hogy végigjárnánk ugyanazokat a stációkat. Az évtizedekkel ezelőtti irányzatok az akkori jelenségekre adott válaszok voltak, a mai világban nem azokkal szembesül az ember.

Nagyon kevés az az ember, aki a magyar SF-életet alakítja, még kevesebb, akinek írásai jelennek meg, az pedig egészen kevés, aki szükségét érzi komolyabb irodalmi átalakulásnak.

Biztos lesznek majd kísérletezések, de nem hiszem, hogy végigmegyünk a nyugaton kitaposott úton.

Andras Kanai írta...

(vicces, mert Attila alá rakta be az enyémet, én meg Judhoz írtam)

Attilának igaza van a jelenség leírásában. Ez, amit leírt, a status quo, ezt kell meghaladnunk.

Jud írta...

Attila: csatlakozva Andráshoz, én látok másféle folyamatokat is.

Adeptus: mint írtam, MÁSKÉNT, mint odakint nagyban, de valamilyen szinten idehaza is zajlanak változások, és szerintem ezek egyike volt a hazai CP-ra rácsodálkozás a Zs-zsűri részéről, úgy... 20 év késéssel.

Az sem igaz, hogy nincsenek ugyanolyan vagy hasonló jelenségek manapság, mint amik néhány évtizede nagyobb méretekben alakították a közgondolkodást nyugaton. Lépten-nyomon belefutok pl. ebbe a nők és SF témába, ráadásul ez külföldön is aktuális, lásd:
http://kateelliottsff.tumblr.com/post/7578480040/dogs-and-smurfs-why-women-writers-and-stories-about
és
http://worldsf.wordpress.com/2011/07/11/monday-original-content-global-women-in-sf-round-table/

(Röhej, de éppen a napokban került elő egy kritikám kapcsán a "nő, mint bizonyos dolgokhoz nem/nem annyira értő, és ezért nem mérvadó kritikus", és egy fordítás kapcsán "a fegyverekhez szükségképpen nem értő női fordító" téma).

Másként, mint külföldön, de az erre adott reakciók (legyenek azok bármilyenek is) jelen vannak a hazai SF blogoszférában, és az IRL beszélgetésekben is. Pár éve ez SEM volt, ma meg már alakítja még a kiadói szemléletet is (több szerkesztőtől hallottam: kifejezetten nyitni szeretnének női szerzők felé, mert maguk is érzik az alulreprezentáltságot).

Jud írta...

András: igen, mert a hülye blogger valamiért szpembe rakta, és külön kellett kattintatom a közzétételre. Ráadásul most nem tudja rendesen számolni a hozzászólásokat a rendszer. Na, mindegy.

adeptus írta...

Nem mondtam, hogy nincsenek párhuzamok, de nem hiszem, hogy a magyar SF végigmenne azon az úton, mint az angolszász. El nem tudom képzelni, hogy nagy számban megjelenjenek a jövőben pl. magyar cyberpunk művek.

Szóval korstílusokat aligha fogunk átvenni, és a mindenkori kortárs külföldi irodalomnak szükségszerűen erőteljesebb a hatása, mint a harminc évvel korábbinak.

Arról se feledkezzünk meg, hogy idehaza néhány tucat szerzőről beszélünk, akik közül eleve nem mindenki nyitott a külvilágra.

Raon írta...

Tyű, nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen is össze lehet foglalni az elmúlt évtizedes hánykolódást, ahogy Attila tette.
Én túlságosan is kívülálló vagyok ahhoz, hogy meg akarjam mondani, ki mit csináljon, de ha már az smfmag indulásával itt mindenki kellemes nyitásról, meg határok elhalványulásáról, meg efféle pozitív jelekről beszél, akkor nekem a józan ész azt diktálná, hogy az segíthetné legjobban a különböző klikkek feloldódását, ha elindulna valamilyen közös szereplés is. Pl. Attila zanzásítása elég helytálló ahhoz, hogy egy tökös riporternek érdemes legyen a magyar sf élet meghatározó alakjait megkérdezni erről a (számos tény folytán nyilvánvalóan nem csak vélelmezett) jelenségről. És akkor így az x oldal szereplési vágya is kiteljesedhetne, hisz azt kaphatnák, ami kell nekik, - meg a problémamegoldás szempontjából is meglenne végre a korrekt lehetőség egy érdemi kérdésre adható érdemi válaszra.

Chelloveck írta...

Itt enyhítik a feszültséget; máshol gerjesztik... :S Én Raonnal értek egyet.

Attila írta...

"hogy egy tökös riporternek érdemes legyen a magyar sf élet meghatározó alakjait megkérdezni erről a (számos tény folytán nyilvánvalóan nem csak vélelmezett) jelenségről"

Én személy szerint leszarom, hogy meghatározó alakokkal milyen riport készül, ha készül, de tényleg. Én mindössze jó novellákat és regényeket szeretnék olvasni, annak meg nincs semmi köze a riportoláshoz meg közös szerepelésekhez...

Raon írta...

Attila: szerintem még mindig ugyanarról beszélünk, csak téged kizárólag a végeredmény érdekel, én pedig az odavezető út lehetőségein is elmélkedem. Mert ha tényleg száz százalékosan helytálló a kórisméd, akkor szerinted mivel lehetne rábírni ezeket az írókat, hogy kicsit magasabbra emeljék a lécet? (és ha lehet, ne ragadjunk le annál, hogy semmivel)

Szerintem ha már próbálkozni akarnánk, a korrektség, az összesfogás és a nyilvánosság ereje mindenképpen csak segíthet. Főleg ez utóbbi, ahol egy-egy efféle nyilatkozat maradandó nyomot hagy, visszakereshető, visszaidézhető bármilyen további vitában. Ha már légvárak, ne becsüld alá az arcvesztések lehetőségének hozzáállásformáló hatását. :)
De ha valaki a tűzben edződik az acél elv helyett extra korrekt irányból akarja megközelíteni a kérdést, akkor egy ilyen riportnál arra is ki lehetne térni, hogy ki milyen lehetőséget lát a dolgok jobbítására, illetve ki mennyit lenne hajlandó tenni érte. És innentől már csak egy lépés az a munka, amiről te beszélsz.

Teszem azt, ha itt valakinek ténylegesen a magyar sci-fi felemelése lenne a célja, számomra az lenne logikus, ha elkezdene szervezni egy olyan kiadványt, ahol - ha mást nem az adott szó, a presztízs vagy akármilyen más motiváció okán - akár meghívásos alapon részt vehetnének a mai magyar sf meghatározó alakjai. Akkor meglenne a lehetőség a bizonyításra, hogy az ilyen-olyan viták helyett mindenki az írása minőségével bizonyítsa, mennyire látja jól ő a dolgokat. Ha ez összefogásként van meghirdetve, és az ismertebb nevek többsége a kezdeményezés mögé állna, még arra is lehetne esély, hogy senki ne akarjon kimaradni. Egy ilyen kiadványnak szerintem kiadót sem lenne olyan bonyolult találni, de ha ez véletlenül nem jönne össze, még mindig mehetne az ebookos verzió a magyar sci-fi népszerűsítése érdekében. Ha idáig eljutna valaki, szerintem már csak az lenne a kérdés, ki lenne (vagy nem lenne) meg a hajlandóság, hogy rászánjon pár tízezer karaktert az életéből egy efféle bizonyításra.

szs írta...

Raon:

"Rengeteg magyar és angol nyelvű sci-fit olvasok, így bátran ki merem jelenteni, hogy az, aki azt állítja, hogy a magyar sci-fi nincs azon a színvonalon, mint a nyugati, az vagy nem látja át a teljes képet, vagy szándékosan félrebeszél." (Németh Attila)

http://www.sfportal.hu/beszelgetes-europa-legjobb-sci-fi-forditojaval-nemeth-attila-interju-10330.scifi


Csak adaléknak.

Attila írta...

Raon:

"Mert ha tényleg száz százalékosan helytálló a kórisméd, akkor szerinted mivel lehetne rábírni ezeket az írókat, hogy kicsit magasabbra emeljék a lécet?"

Miért kéne pl nekem, vagy bárkinek rábírnom őket? Ha bármely más szolgáltatást igénybe veszek és az nem megfelelő, akkor nem megyek vissza mondjuk a pékhez, hogy megtanítsam kenyeret sütni.

Ha nincs normális hazai szerző, akkor másra költöm a pénzem. Ennyi.

szs:

Nem tudom, hogy Németh Attila milyen anyagot használ, de nagyon ütős lehet. Én is kérnék belőle...

Névtelen írta...

Attila:

"Miért kéne pl nekem, vagy bárkinek rábírnom őket?"

Nem kéne, csak Raonnak van ilyen izéje... küldetéstudata, ami rendszerint háromoldalas szenteskedő semmitmondásban csúcsosodik ki.

Chello:
Ha Onsai blogjára gondolsz, nem szándékos gerjesztés az, szerintem szimplán csak ostobaság:)

woof

Raon írta...

Attila: de most komolyan, mi nem elég egyértelmű azon, hogy "szerintem téged kizárólag a végeredmény érdekel, én pedig az odavezető út lehetőségein is elmélkedem" ?

Neked rábírni őket? Sehogy. Sőt, miután a kritikáidat néhány jeles személy a legszebben előadott mosolya ellenére sem tudta csak úgy figyelmen kívül hagyni, ahogy azt mutatni próbálta, tetszik-nem tetszik, de te már nyilvánvalóan tettél valamit az ügyben.

Másoknak rábírni őket? Hát ez szerintem legyen azok dolga, akiknek fontos "magyar SF forradalma". Ha te a fogyasztó oldalra helyezed magad, akkor neked miért nem mindegy, ki mit akar tenni a másik oldalon?


szs:
A példa sajnos brutális - esélyes, hogy ez az impossible szint.


woof: ez van, az attitűdjeink rabjai vagyunk. Nekem a háromoldalas szenteskedés, neked a kétsoros bunkózásokkal előadott erkölcsi fölény zabálás - mindenkinek megvan a maga keresztje. :)

tapsi írta...

Németh Attila egyszer azt is mondta, hogy a 2012 (análszondás ufódémonszauruszok és a Kék Fény) nem rossz könyv, szóval tényleg ütős az a cucc, bár lehet, hogy én inkább nem kérek belőle :)

egyébként én sem értem, miért kell mindig elemezni a helyzetet... valaki egyszer már a lelki élet helyett írjon valami tisztességes science fictiont, oszt' kalap...

Chelloveck írta...

woof: Arra. Honnan tudtad!
Baráti viszonyt ápolok vele különben irl is; a mai napig értetlenül állok a megjegyzése előtt.
Mindegy, van elég dolgom, ezen hamar túltettem magam.

adeptus írta...

OFF Hmm, ez az időjárásváltozás hogy fellendítette a kommentelőkedvet. :)