2011. december 3., szombat

Modern idők

Ma legalább húsz mikulást láttunk - de nem rénszarvasok vontatta szánon, hanem motorokon ülve. Integettek, dudáltak a vigyorgó embereknek. Azon gondolkodtam, mi hiányzott róluk? Hát a puttonyuk!

4 megjegyzés:

Nihil írta...

Dániában a Mikulás fehér lóval jár, máshol kecskebakon, de emellett Európában jávor- illetve rénszarvassal, Amerikában pedig az ott élő fehérfarkú szarvassal. A Mikulás aztán nagyon rugalmas öregúr.
Ha az ember belegondol abba, hogy régebben a jónép "neki" - vagy az elődjének - hagyott kint nassolnivalót... igaz, ez még azért Amerikában megvan, a tej és a süti, ha a Télapó megéhezne... bár ugye régen nem azért raktak ki, hogy hozzon, hanem hogy ne vigyen az a "személy".
Szóval, a Télapó változik, és sok mindent és mindenkit magába olvaszt az idők során... az easy rider clausokon én már meg se lepődök!

Névtelen írta...

Mi is találkoztunk a Mikulással most hétvégén egy Call of Cthulhu-szerepjátékban. Az ötvenes években a szibériai gulágban. :) Nem annyira emlékeztetett a hagyományos változatra...

Névtelen írta...

Pardon, az előzőről lemaradt a szignó: RR voltam.

Névtelen írta...

----------------------------------
A TASZSZ ügynökség "színes hírek" rovatából, 1963. december 29.

Szergej Demjanjuk állami díjas iparművész, a Munka érdemrend bronz fokozatával kitüntetett preparátormester gyakori vendége a komszomolista alapszervezeteknek, ahol a szocialista építésnek a Szovjet Távol-Keleten kibontakozó eredményeiről számol be az ifjúkommunisták új nemzedékének. A legutóbbi ilyen látogatása az uszty-ilminszki körzeti iskolában éppen a fenyőünnep előestéjére esett, és a pionírok maguk is egy kis előadói programmal igyekeztek neki kellemes meglepetést szerezni. Demjanjuk elvtárs szemlátomást egyre zaklatottabban kortyolgatta teáját a szovjet népi költészet alkalomhoz illő darabjainak hallgatása közben, majd amikor az úttörőkórus a "Télapó itt van" kezdetű énekhez ért, tagolatlan üvöltéssel leugrott a pódiumról és közéjük vetette magát. A meglepett gyermekek kitértek az útjából, kettőt azonban sikerült megragadnia piros nyakkendőjüknél fogva, és a torkuknak szegezte a csizmaszárából előhúzott bajonettet.

- Nincs Gyed Maróz! Nincs Télapó! - kiabálta. - Kinyírtuk a rohadékot, panyimájetye? Lukasenko telibe kapta egy sorozattal, én pedig még aznap este megnyúztam, kibeleztem, elástam a szívét és kitéptem a karmait! A fejét is le akartam vágni, hogy kifőzzem trófeának, de éjszaka magához tért, átszakította a szögesdrótot és meglépett! Ha viszont ti most így szólongatjátok és ide akarjátok hívni, akkor a ti fejeteket fogom levágni, és nem fáradok a kifőzésével!

Ezen a ponton a biztonsági személyzet megnyugtatta Demjanjuk elvtársat, aki fáradtságára hivatkozva visszavonult, az előadását nem tartotta meg. Később kiderült, hogy valójában egy izgalmas medvekaland történetét akarta elmesélni, de a rendezvényen felszolgált tea sokkal erősebb volt a szokásosnál, ez tette átmenetileg indiszponálttá. A szervezésért felelős alapszervezeti titkár szigorú megrovásban részesült.

Az ifjú komszomolisták továbbra is kíváncsi érdeklődéssel várják Demjanjuk elvtárs nevelő hatású, fordulatokban gazdag útibeszámolóit.
----------------------------------

Bocs, csak ujjgyakorlat. :D

RR