2012. február 17., péntek

Trónok harca - újra

Már régóta terveztem az újraolvasást, de most, hogy nem régiben végére értem az ötödik kötetnek, ismét kialakult bennem a Martin világa iránti függőség, és az elvonási tüneteket enyhíteni kell valamiképp...

Így hát Tűz és jég dala - újraolvasásra bekészítve, az éjjeliszekrény melletti könyvhalom tetején.

Amikor először a kezembe került a sorozat, semmit nem tudtam a fantasy írásról. Most valamennyit, minimálisat talán igen, ezért aztán nagyon izgalmas kifejezetten arra figyelni, miként oldotta meg Martin például az információadagolást? A szereplők jellemzését?

Az ötödik kötet "tanulsága", hogy Martin végképp bebizonyította, nem csak Westerost és valamennyi szereplőt (a mellékszereplőket, ideértve a csak megemlített személyeket) dolgozta ki a végsőkig (tehát még kevéssé hiszem, hogy itt bármi improvizáció volna), de a másik kontinenst is. Gazdasági, társadalmi összefüggésekkel együtt, ismeri a múltját, jelenét, és így tudja azt is, mi fog történni (vagy hogy a meglévő feltételek mellett mi történhet reálisan). Gyakorlatilag Westeros ezer évvel korábbi történetszeletét is választhatta volna, felvázolja, hogy már akkor is ugyanilyen hatalmi harcok folytak, csak más szereplőkkel (és ez milyen hatással van a jelenre). Mindez azt is jelenti, hogy Westeros világa lényegében változatlan (urak jönnek-mennek), de kérdés, hogy ezt mondanám-e a következő, még meg nem írt (legalább) két kötet olvasása után is.

Addig is, Trónok harca - újra.

1 megjegyzés:

Zoltán Krasznai írta...

Egy ismerősöm írt egy negatív kritikát Martinról:
http://deansdale.blog.hu/2011/10/18/miert_van_elegem_george_r_r_martinbol#c21773929