2013. január 9., szerda

Célok és eszközök

A hozzászólások számát elnézve most biztos megy a pörgés, de mivel nagyjából tudom, miket írogathatnak össze, így nem vesztegetek rájuk időt. Negatív kritikám alkalmával nem először teszem.

Ezúttal Orson Scott Card szent tehene, a Végjáték nem ugrotta meg nálam a lécet.

9 megjegyzés:

onsai írta...

Látom, nem férsz a bőrödbe. :)

Nibela írta...

Jól teszi :)

Jud írta...

Elolvastam. Nem tetszett. Megírtam.
Más könyveket elolvasok, tetszenek, és azt is megírom. Igazából ennyi. :)

sezlony írta...

Az Ender árnyékát tettem le pár hónapja, mert annyira idegesített, hogy minden 4-7 éves gyerek egy-egy szuperlogikus (és szociopata) kis felnőtt. Különbség csak a mértékben van.
Elfogadnám, hogy Bean-be belepiszkáltak, és ezért zseni, meg persze az utca nyomora is hamar kicsinálja a gyermeki lelket, de azért ezt erős túlzásnak éreztem.

onsai írta...

Igen, az Ender árnyékában nagyon érződik ez. Én ösztönösen feljebb vettem a kölkök életkorát magamban, és utána már működött a sztori.

Névtelen írta...

Hö? Ne nekem kelljen már készre barkácsolnom egy történetet, hogy működjön. Van erre egy ún. író.

Imádtam a Végjátékot annak idején, de most én is újraolvastam, és fájdalmasan ostobának és logikátlannak találtam, képtelen voltam végigrágni magam rajta.

(Ender helyett meg tökéletesen megfelelt volna egy középkategóriás koreai Starcraftos :P)

woof

sezlony írta...

Igazából nem tudok rájönni, miért ne lehettek volna kiskamaszok a főszereplők. A gyermeki ártatlanság összezúzása akkor is átjött volna.

onsai: konkrétan nyüszítettem, amikor a 8-9 hónapos Bean megértette, hogy veszélyben van, ezért bemászott a vécétartályba, ahol annyi ideig rejtőzött, amíg a gyermekotthont irodává nem építették át.
Na, itt azért nehezen megy az életkor olvasói feljebbvitele. XXL-es vécétartály, ja. :)

onsai írta...

Igen, az a wc tartály nagyon problémás volt.
Kár, hogy OSC nagy név, ahogy Martin is, mintha ilyenkor már süketek lennének a szerkesztőre. Pedig biztos volt, aki mondta az életkori bajt.

Jud írta...

Nem csak, hogy mondták neki, a Végjátékot ezért utasították el sorra a kiadók, és több mint húsz évig ezért nem adta el a megfilmesítési jogokat sem OSC, mert a filmesek ezt át akarták írni, hihetőbbé tenni.

Az én csúnya elméletem szerint azért ilyen kisgyerekek a szereplők, és nem tinédzserek, hogy végképp ne vetüljön rájuk a gyanú árnya, hogy az olvasó (főleg az amerikai olvasó, ahol a gyermekek beszámítási képességéről olykor másként vélekednek) azt gondolja, annyira kicsik még, nem tudják, mit tesznek. Csakhogy életkoruk ellenére végig felnőttként, mi több, szuperintelligens szociopata felnőttként viselkednek.

Az pedig régen rossz, ha az olvasónak kell az agyát igazítania ahhoz, hogy a történetet működőképessé tegye.

Martinra is írták, hogy nem hitelesek a gyerek-karakterek, de nekem nem volt ezzel problémám: a Trónok harca elején gyerekek, akik egy számunkra idegen, más, "középkorias" kultúrában, háborúban nőnek fel, és az pl. a valóságban is tudvalévő, hogy a lányokat milyen gyorsan, gyerekként férjhez adták, és 23-24 éves korukra könnyen lehetett, hogy akár 7-8 gyereket szült...
Mindenesetre Martin és OSC gyermekábrázolása szerintem ég és föld.

Martintól szívesen olvasok szinte bármit, OSC-től teljesen elment a kedvem, és biztosan nem fogok időt vesztegetni rá, mert semmilyen szinten nem győzött meg a Végjáték.