2013. augusztus 30., péntek

Eger reloded

Voltunk mi már Egerben, elég alaposan körbe is jártuk, de azért egy ilyen gazdag kultúrájú, történelmi városban mindig maradnak kihagyott lehetőségek. Nagybátyámék ötletére eljutottunk a marcipán múzeumba, de a sportmúzem sajna zárva volt. A Szépasszony-völgy pedig...

I love Dobó István

A szűk utcák és apró részletek még mindig tetszenek:
Marcipániát most láttuk először, amelyben Kopcsik Lajos minden létező díjjal méltán elhalmozott cukrászmester munkáit állították ki. Néhány fotó ízelítőnek, inforók meg a hivatalos honlapról:

185 cm magas borosüveg, cukorból
Ezek is "édességszobrok":A végén a barokk-szoba megkoronázza a kiállítást, ugyanakkor bevallom, igazán sem a barokknak, sem a marcipánnak nem vagyok rajongója. Vagy legalábbis nem ebben a formában. Olyan érzésem volt, mintha tényleg nagyon különleges giccseket láttam volna - a marcipánból lemásolt tárgyak egy része már eredetileg is giccs volt, vagy annak határán táncol. A tárgyak más részét bármilyen formában lemásolni giccs lesz - de az alapanyag különleges, és minden darab hihetetlen kézügyességről tanúskodik.

No, de aztán kimentünk a Nice Woman Valley-be, ahol hétköznap lévén nem hömpölygött a tömeg, sőt, kongott az ürességtől, amit mi nem bántunk. A borospincék előtt a balatoni vendéglátás legalját idéző étkezdék sorakoznak, nagy molinókon egymásra halmozva a magyarosh kajakínálat fotói, virágládákkal, sörreklámmal, napi ajánlattal...


Úgyhogy gyorsan behunytuk a szemünket, és a "felső" karéjon elhelyezkedő három pincét látogattuk meg, Sike Tamásnál kezdtünk, Juhász Péternél folytattuk, és Tóth Ferencnél fejeztük be. Nagyjából ezek azok:

Igazából kicsivel lentebb.
Szóval a negyvenakárhány(?) lehetőséghez képest óvatos duhajok voltunk, és mivel Woof némi előtanulmányozást is végzett, hová merészkedjünk be, semmiféle legendásan rossz borba nem futottunk bele. Sőt! Ezt a három pincét biztosan merem ajánlani az arra járóknak. Sőt! Ezért a három pincéért biztosan érdemes kimenni a Szépasszony-völgybe! Hogy a többiért is, azt nem tudom, mert azokban nem jártunk (nincs kizárva, hogy van még jó).


Sajttál és származéka
Azért az "alsó" karéj nem ennyire biztató a termelői borok felirattal, meg a műanyagkanna-füzérrel, és annak is tanú voltunk, amikor egy család azért vándorolt tovább pincéről pincére, hogy anyuka édes vöröset ihasson már végre. Valahol.

Cégér

Nincsenek megjegyzések: