2014. március 25., kedd

Porva-hurok (Bakony), 24 km

Ez a túra most már tényleg igazi szezonnyitó volt, nem csak séta az erdőben, sőt, a végén, amikor rövidítési lehetőség kínálkozott, hősiesen a hosszabbat választottam.


Az útvonal Porvától Porváig: a zsákfalu és Csesznek között fél-fél úton (tehát az erdő közepén) álló vasútállomást érintően a Cuha-patak völgyében vezetett utunk. Elgondolkodtunk, ki száll le itt a turistákon kívül, mert akik a falvakba igyekeznének, Porvára vagy Csesznekre, azok húzhatnák a bőröndöt még vagy három-négy kilométeren át az erdőben.

Éppen akkor érkezett egy Bzmot

A vasútállomással szemben egy turistaház is üzemel

Cuha-kanyar

Péntek délelőtt nem tobzódtak a turisták az egyébként népszerű útvonalon
Az enyhén megáradt patakon többször át kellett kelni, próbára tette a bátorságot és az egyensúlyérzéket. Néha gondolkodtam, inkább leveszem a cipőm, zoknim, és átrohanok a jéghideg vízben. Vinye előtt piknikeztünk egy padon, aztán elgyalogoltunk Fenyőfőig, magunkhoz vettünk némi frissítőt, aztán tettünk egy plusz kilométeres kitérőt a térképen "Iszonyatos nagy fa" néven jelzett, villámsújtotta fához. A közvetlen közelében volt még egy hasonló rémség, és megállapítottuk, hogy a hangsúly nem a "nagyon", hanem az "iszonyatoson" van.
Mondanám, hogy innen már elvitt a lendület, pedig legalább kilenc kilométert kellett még megtenni Porváig, és néhol azért biztatnom kellett magamat. Összességében nagyon jól esett, az utolsó két kilométeren is maradt erőm, és megállapítottam, hogy másnap is fel tudtam volna kelni, és legalább ekkora távot megtenni. Ráadásul a zsákom sem volt üres, mindjárt a túra elején találtam egy érdekesnek tűnő követ, amit nem akartam ott hagyni - most áztatom le róla a sarat -, aztán szép lassan, ahogy melegedett az idő, lekerült a polárpulcsim, ami mindig sokkal nehezebb a zsákban, mintha viselném.

Ez egy harmadik iszonyatos faErdőbe menjetek, gyalogoljatok, lélegezzetek mélyeket! Lehet, hogy még indiánt is láttok!

Nincsenek megjegyzések: