2014. október 13., hétfő

El Camino Frances - 2014. augusztus 25.

Udvozlet a Caminorol...

...egeszen pontosan egy Ventosa nevu Isten hata mogotti falucskabol, Rioja tartomanybol. Elore is elnezest az elutesekert es a fura szovegezesert, a spanyol billentyuzetkiosztast meg szokni kell. Tizeniksz nap utan most juttotunk eloszor nethez, igaz, nem tortuk magunkat, hogy netezzunk, a hireket meg sem nezem. :)

Megtettunk tobb mint 18º km-t St. Jean Pied du Port ota! Azt nem tudom, mennyi van hatra, azon tul, hogy sok: reggel a logronoi szallas kapujan 61º-et irtak, de ut kozben lattunk egy tablat, ami szerint meg 576. 
altalaban 2º km-eket megyunk, de az utobbi napokban ket 1º km-es szakaszt is beiktattunk, mivel kicsit tiltakozik a gyalogolas ellen a bokam. De majd rendbe jon. Masok laba olyan, mint a rongyszonyeg, rojtolodik minden ujjuk meg a talpuk, nagyon durva. Minket eddig elkerult a vizholyag.Hihetetlen, mennyi ember van uton, olyan itt, mintha valami gyaloglo-fesztivalt tartananak. elotted az uton 5-6 ember, mogotted is, a szallasra este meg 19 orakor is erkeznek a zaranokok, de hogy honnan????? Mintha valaki mindig uton lenne. Sokan valoszinuleg elszamitjak magukat, a tavot, idejuket. 
Rengeteg a spanyol es a francia, nekik ez nyaralas, itt vannak 1-2 hetig, aztan mennek haza, jovore vagy valamikor maskor meg majd folytatjak. Azok celozzak meg Santiagot, akik kulfoldrol jottek. Lassan kezdodik az iskola, eltunnek a csaladok, gyerekek(!) az utrol, lesznek helyettuk holland meg nemet nyugdijasok.
Vannak kozel 2ºº fos szallasok, a maganszallasokkal egyutt szerintem volt olyan nap, amikor egy falubol akar 3-4ºº ember is utnak eredt.
A legtobb ember total be van parazva, olyan koran kelnek... fel hatkor! aztan pakolnak vagy 45 percig mire elindulnak. Mi kozben felalomban forgolodunk.
Altalaban gyalogolunk par km-t az elso nyitva levo barig, ott tejeskave-croissant, aztan mehet tovabb a nap. Nagyon jok a spanyol kajak, persze az utobbi honapok vega etrendjet nem tartom, kell az energia meg neha nincs is lehetoseg husmentesen elni, a spanyol sem egy zoldsegen elo nepseg.
A taj igen valtozatos, eloszor a gazdag, zold mezokkel es erdokkel boritott Baszkfoldon gyalogoltunk, fel-le, fel-le, fel-le, aztan jott Navarra, kietlenebb tartomany, es most a meg szarazabb, szoloultetvenyekkel teli Rioja, ahol remek borokat keszitenek. Neha tok olyan, mintha a Villanyi-hg-ben setalnank, sargas porral fedett ut, oldalt permetszagu szoloultetvenyek...
mindenben van valami szep, meg a varosok ipari reszeiben is
eddig nem sok nagyobb varos esett utba, mint Logrono vagy Pamplona.
Magyarokkal sem nagyon talalkoztunk, egy jo fej sraccal, Ferivel Biatorbagyrol.
Most megyunk sorozni  meg vacsorazni
nem tudom, mikor jutok ujra nethez (mikor veszem ra magam)
addig is udvozlet mindenkinek...

Nincsenek megjegyzések: