2014. október 19., vasárnap

El Camino Frances - 2014. szeptember 29.

Udvozlet a Vilag Vegerol, legalabbis az egykor ismert vilag vegerol, Fisterrabol, az Atlanti-ocean partjarol! Hat, ide is megerkeztunk, es vege a zarandoklatnak, most mar tenyleg. Santiago utan setaltunk kb. 120 km-t, es ra kellett jonnom ismet (ezen az uton mar voltunk egyszer), hogy a Muxia-Fisterra ut egy kis kulon Camino, olyan, mintha megismetlodne a nagy ut Santiagoig, a jot es a rosszat is beleertve. Ismet fajogatott a labam, ugyhogy lassitottunk, szandalra valtottam, es rovidebb szakaszokat is mentunk. Nagyon jo helyeken aldutunk, leszamitva az egyik allami szallast (a negreirai egeszen otvar egy hely volt, ugyhogy bementunk a varosba, ahol talaltunk egy kezmuves sorozot!). A taj itt a legszebb, es megint sok erdekes es jo dolog tortent velunk. :))

Kepzeljetek, a vilag vegen (a ket oceanparti varosban, Fisterraban es Muxiaban is) van ket magyar albergue. Nagyon jo hangulatuak, a muxiaiban egy nagyon kedves, irto jo fej no az onkentes szallasado.
Muxiaban kimentunk a partra, es tapicskoltunk vagy 3 orat. Megneztuk a naplementet, este ettunk egy nagy tengergyumolcsei ketszemelyes talat, volt azon minden, kagylo, rak, hal, meg valami, amit nem tudtunk azonositani, de finom volt.A muxiai obolben lattunk delfineket!Talalkoztunk egy skot sraccal, aki kitunoen beszelt magyarul, nagyon vicces volt, mondja: "Skot vagyok! De van penzem!" Neha kereste a szavakat, segitettunk neki angolul, mondja, nahat, te beszelesz angolul!, mondtuk neki, nem, ez nem meglepetes, viszont az, hogy te beszelsz magyarul, az az. :D
Tokre orult, hogy ismet gyakorolhatja egy kicsit a nyelvet, mondja: azert szereti, mert van benne rendszer. Azt o sem tudta, mi.
Kerdeztuk, hogyhogy beszel magyarul, mondja, hat, az ugy volt, elmentem a caminora, ahol megismertem szep magyar no... es ez megtortent vele vagy haromszor :D mondta, hogy lakott Pecsett, es jart a mariagyudi zarandoklaton.

Tegnap atjottunk Fisterraba, ez kb. 30 km-es ut volt, nagyon szep erdokon at, eleg klassz, amikor a fenyves illata az eukaliptuszfakeval vegyul. Rengeteg az eukaliptuszfa Galiciaban. Egy padra valaki fel is irta, hogy na de hol vannak a koalak?¿?¿?¿? Ahogy kozeledunk a part fele, feltunnek a palmafak is. Az is erdekes, hogy egy-egy domb elfogja az ocean morajlasat, aztan amikor megkeruljuk vagy felmaszunk ra, hirtelen meghalljuk a hullamokat, hat valami csodalatos, kar, hogy nem lehet hazavinni, ugy adnek belole mindenkinek.

Tegnap nem volt eleg a 30 km, miutan megerkeztunk, es lepakoltunk az itteni magyar albergueben (Por Fin), kimentunk a Fisterrai fokra. Ez egy sziklas foldnyelv, benyulik az oceanba, egy vilagitotornnyal es a 0.00 feliratu km kovel. Ez a kor tovabbi 9 km volt :D, nem vagyunk normalisak, majdnem mentunk 40 km-t egy nap egy naplementeert :D

De most is nagyon szep volt, tapsoltak az emberek, amikor alabukott a nap, egett szag jott a sziklak kozul, mivel szokas elegetni valamit a parton, amire az ut vegeztevel mar nincs szukseged. Mi most nem egettunk semmit, csak piknikeztunk.
Ma henyelo napot tartunk Fisterraban, megneztuk a nagy strandot, most ures, hideg van a furdeshez, a hullamok oriasiak, bamultuk vagy ket oran at. Most netezes, aztan elmegyunk kivaltani a fisterrai compostelat, a Fisterranat is (ez lesz a harmadik, sorba alltunk a Muxianaert is). Ja, ha mar sorbaallas: a santiagoi compostelaert vagy 3 orat vartunk, olyan sokan voltak a zarandokirodan. Szep szineset kaptunk, mas, mint a korabbi.

Holnap megyunk Cee-be, fura, de nincsenek hajojaratok (pedig ez a resz kicsit hasonlo a dalmat tengerparthoz), ugyhogy gyalog megyunk, kemeny 14 km :D, aztan meg egy nap mulva Santiago, es utana mar penteken hazarepulunk...

Szoval valoszinuleg ez az utolso hirlvelem az utrol, vigyazzatok magatokra, es nem sokara talalkozunk.


Nincsenek megjegyzések: